Ontdek Keramiek

Salomon Stodel heeft een prachtige collectie keramieke objecten, onderverdeeld in porselein, majolica, faience. Het verschil tussen deze soorten zit in het materiaal of de manier van vervaardigen. Zo is majolica aardewerk met loodglazuur, met aan de voorkant beschilderd wit tinglazuur. Bij faience heeft het aardewerk tinglazuur aan beide kanten. Porselein, dat gemaakt is van kaolien of porseleinklei, wordt op nog hogere temperatuur gebakken.

Wilt u toegang tot onze schatkamer?

Schrijf je in

 

Salomon Stodel heeft een prachtige collectie keramieke objecten

Ook de collectie Meissenporselein is van museale kwaliteit. In de Duitse stad Meissen, bij Dresden, stond vanaf 1710 de eerste Europese porseleinfabriek, waar onder meer uitzonderlijk grote dierfiguren werden vervaardigd. Daarnaast zijn er kostbare stukken uit andere landen verworven, zoals veelkleurige beschilderde vazen, gemaakt in het Franse Sèvres, maar ook in Nederland vervaardigd porselein.

De gehele collectie Delfts aardewerk bevat stukken van rond 1640 tot en met het einde van de 18de eeuw, waaronder beroemde Delftse tulpenpiramides. Het steengoed bestaat vooral uit luxe gebruiksvoorwerpen.

Wilt u toegang tot onze schatkamer?

Schrijf je in