Antiek Nederlands zilver

SET VAN  6 ZILVEREN KANDELAARS

4 Amsterdam, 1731 door Francois Lambrechts
2 Amsterdam Jan Diederik Pont, Amsterdam, 1765
Hoogte: 21.7 cm. Gewicht: 2955 gram.
Ex. Col. W.J.R. Dreesmann, Frederik Muller & Cie Amsterdam 22 maart 1960, lot 174.

 

Bekijk de collectie

 

Een wel zeer Nederlands voorwerp is de tabakspot. Er bestaan geen voorbeelden van in Aziatisch porselein. Buiten onze landsgrenzen komen ze nauwelijks voor, daarbinnen des te vaker. Bekend zijn de tabakspotten van Delfts aardewerk, of van tin. Zilveren exemplaren waren pronkstukken en ook statussymbolen. Deze uitzonderlijk zwaar uitgevoerde tabakspot is van de hand van grootmeester Jan Pont.

Tabakspot

Herkomst: Amsterdam

Maker: Jan Pont

Datering: 1732

Afmetingen: 14 x 11,8 x 11,8 cm

Gewicht: 660 gram

Provenance: W.J.R. Dreesmann, Amsterdam; Frederik Muller & Cie, 1960-1962.

In het gebied van het huidige Nederland is sinds mensenheugenis het ambacht van edelsmid uitgeoefend, zo bestaat er al Nederlands zilver daterend uit de middeleeuwen. Salomon Stodel focust zich op antiek Nederlands zilver uit de zeventiende en de achttiende eeuw.

Qua stijl gaat het Nederlandse zilver door verschillende ontwikkelen. Zo is zien we in het Nederlandse zilver vanaf 1600 een stijl terug die is geïnspireerd door de natuur, dit leidt tot een vloeiend en schilderachtig resultaat. Gegrafeerd zilver wordt tijdens deze periode ook steeds populairder.

In de tweede helft van de 17e eeuw zien we weer een nieuwe ontwikkeling, namelijk het onversierd laten van zilver. Aan het eind van de 17e eeuw en in de 18e eeuw raakt het zilver uit Nederland  geïnspireerd door stilistische ontwikkelingen in de rest van Europa en Nederland volgt dus niet enkel meer zijn eigen creatieve cours. Het Nederlands zilver was echter nog steeds van zeer hoge kwaliteit. De overgebleven antiek zilveren objecten uit de 18e eeuw zijn vaak in de Franse Lodewijk de XIV, XV en XVI stijlen.