Delfts aardewerk met olijfbruine ondergrond, vrijwel altijd versierd met een decoratie in geel wordt in een adem genoemd met het befaamde zwarte Delfts. Het verzamelen van Chinees, maar vooral Japans lak werd een grote rage. Dit is de reden geweest dat men Delfts aardewerk met donkerbruin en zwart heeft versierd teneinde het fel begeerde lak te benaderen. Dit was technisch gezien een moeilijk proces zodat er nogal eens verschillen konden ontstaan. Om die reden is de productie van voorwerpen voorzien van deze intrigerende kleurstelling nooit erg groot geweest.
Waarschijnlijk zijn dergelijke voorwerpen, zoals het theepotje nooit bedoeld geweest om te gebruiken, maar om te worden bewonderd door liefhebbers van dergelijke zeldzaamheden.
Drie plateelbakkerijen komen in aanmerking voor fondkleuren in olijfgroen en zwart namelijk Het Moriaenshooft onder Lieven van Dalen, De Metalen Pot en in zekere zin De Grieksche A.
Er zijn meerdere theepotjes bewaard gebleven waarop zijn signatuur voorkomt, onder andere in het Rijksmuseum te Amsterdam en in het museum te Brussel.