Delfts aardewerk plaquette

'De Grieksche A,' ca. 1768-1785

Fullscreen

 

Herkomst:
Delft, plateelbakkerij 'De Grieksche A'
Datering:
Ca. 1768-1785
Afmetingen:
23 x 25 cm.
Meester:
Jan van den Briel

Prijs op aanvraag

Deze Delftse plaquette vervaardigd in de 18e eeuw is in perfecte staat. De plaquette bevat een schildering van uitzonderlijke kwaliteit, gemaakt naar prenten van Jan Luyken (1649-1712). De schildering is omlijst met rococo krullen en schelpmotieven in reliëf. De plaquette is afkomstig van plateelbakkerij “De Grieksche A” onder leiding van Jan van den Briel. Van den Briel was eigenaar van de plateelbakkerij van  1768 tot zijn dood in 1785.

Luyken was een prentenkunstenaar en is vooral bekend van zijn in 1694 verschenen boek “Het menselyk Bedryf”. Zijn zoon Caspar Luyken was net als zijn vader prentenkunstenaar en heeft ook aan “Het menselyk Bedryf” meegewerkt. Het werk bevat 100 gravures van ambachten met bij ieder ambacht een toepasselijk gedicht. Luyken was een overtuigd mennoniet, zijn geloof doorklinkt in de gedichten, die een moralistische aard en Bijbelse achtergrond hebben. .

De schildering op de plak is geïnspireerd op drie verschillende prenten uit “Het menselyk Bedryf”, namelijk “De Zyreeder,” “De Verwer” en “De Bleeker.” De linker vrouwelijke figuur is gebaseerd op “De Zyreeder” (spinner), ze is afgebeeld naast een mand met kousen en houdt een paar in haar handen. De mand doet vermoeden dat de kunstenaar eventueel ook een andere prent ter inspiratie heeft gebruikt. Dit betreft een prent van Geertruyt Roghman, waarop twee vrouwen zijn afgebeeld die verstelwerk uitvoeren. Deze prent behoort tot een serie prenten van vrouwen die huishoudelijke bezigheden uitvoeren, daterend rond ca. 1750.

De centrale figuur in de voorstelling is geïnspireerd door de prent van “De Verwer.” De rechter figuur is geïnspireerd door de prent van “De Bleeker.” De kousen die overal te drogen hangen en de afgebeelde spinner, verver en bleker, maken het waarschijnlijk dat hier een kousenfabriek/-wasserij is afgebeeld.

Ook een opvallend detail zijn de initialen “MH : HA” die onder de schildering zijn geplaatst. Dit zijn waarschijnlijk de initialen van de opdrachtgever van de plaquette. Dit soort objecten werden vaak als cadeau gegeven, de initialen zouden dus ook kunnen behoren tot degene die de plak heeft mogen ontvangen.

Deel dit object: