- Materiaal:
- Ivoor, perenhout, glas
- Herkomst:
- Duitsland
- Datering:
- ca. 1740
- Meester:
- Matthias Kolb
Prijs op aanvraag
Sinds mensenheugenis spreken bedelaarsfiguren, landlopers en vagebonden tot de verbeelding. Ze zijn vaak afgebeeld op tekeningen en op schilderijen. De drie figuren, een man, een vrouw en een kind, vormen samen een bij elkaar horend geheel. Ze zijn vervaardigd van ivoor, en de kleding van een vruchtbomen hout, vermoedelijk perenhout. De figuren zijn anatomisch zeer goed weer gegeven. De ogen zijn van glas, en daardoor zijn deze beelden zeer expressief. De onregelmatig gevormde grondjes, zijn origineel.
Dikwijls worden beeldengroepen die uit de materialen ivoor en hout zijn samengesteld, toegeschreven aan Simon Troger (1683-1768) een verzamelnaam voor dit soort beeldengroepen is dan ook wel ‘Troger figuren.’ Troger had echter veel navolgers, die werkten in dezelfde media. Zo is Matthias Kolb, die in diezelfde periode als Troger in Augsburg actief is geweest, zeer waarschijnlijk de auteur van dit bedelaarsgezin.
Vergelijken wij het werk van Troger en dat van Kolb dan valt op dat Troger in veel gevallen tropisch hardhout gebruikt voor zijn kleding, en zijn figuren zijn veel schaarser gekleed dan die van Kolb. Kenmerkend voor het werk van Kolb zijn juist de grote mantels en hoeden. Ook zijn de grondjes die bij Kolb onregelmatig gevormd en bovendien gestippeld zijn, wezenlijk anders in vergelijking met die waarop Troger zijn figuren heeft geplaatst. Voorts treffen wij vaak bij aan Kolb toegeschreven figuren, donkere lak aan op het hout, zoals ook nog deels in de dieper liggende delen bewaard gebleven is. Een fraaie gave complete set, in dit geval van maar liefst drie figuren, wordt slechts zelden aangetroffen, zeker aangezien het oeuvre van Kolb aanmerkelijk kleiner is ten opzichte van de zo geliefde Troger figuren.
Traditioneel passen dergelijke beeldengroepen vooral goed in een ‘kunstkammer ‘ achtige omgeving, waarin de interesse van bewerkte zeldzame natuurlijke materialen het ‘leitmotiv’ vormen. Een tijdloze bron van inspiratie dat appelleert aan de smaak van vele verzamelaars van juist nú.