Delfts aardewerk, Chinese monnik

Delft, 1686-1700

Fullscreen

 

Herkomst:
Delft, plateelbakkerij 'De Grieksche A'
Datering:
1686-1700
Afmetingen:
14 x 15,5 x 11,5 cm.
Meester:
Adriaen Kocks
Gemerkt:
AK

Prijs op aanvraag

Er zijn niet veel van dit soort vroege Pu Tai Ho Shang figuren overgebleven in faience. Ze werden vervaardigd met behulp van een mal en dus niet met de hand gemodelleerd.  Waarschijnlijk werden Chinese blanc de Chine figuren gebruikt als voorbeeld voor dit soort beeldjes. Toch heeft de Delftse plateelbakker ook Nederlandse invloeden verwerkt in het figuurtje, zoals het toevoegen van een pijp, theekopje en schoteltje, die het Chinese figuur een nog exotischere uitstraling geven.

Dit soort beeldjes werden geplaatst in porseleinkasten, naast vazen, schalen en andere objecten. Hoewel Chinoiserie populair was, blijft het eigenaardig dat deze heilige figuren, die in China voor wijsheid en voorspoed stonden, in Europa in trek waren als curiosa.

Dit soort figuren werden ook vervaardigd in andere plateelbakkerijen, zoals in ‘De Metalen Pot’ onder leiding van Lambertus van Eenhoorn. In de vroege 18e eeuw worden gelijksoortige figuren vervaardigd met polychrome decoratie. Daarnaast zijn er ook enkele uitgevoerd in zwart Delfts, echter zijn deze exemplaren extreem zeldzaam. Een van deze bijzondere objecten bevind zich in de collectie van Salomon Stodel. Samen met het huidige beeldje, maakten zij onlangs deel uit van een tentoonstelling in het Gemeente Museum Den Haag, genaamd “Het Wonder van Delfts Blauw.”

Deel dit object: