Lodewijk XVI muziektrofee                   

ca. 1780

Fullscreen

 

Materiaal:
Verguld lindehout
Herkomst:
Nederland
Datering:
ca. 1780
Afmetingen:
100 cm x 66 cm

Prijs op aanvraag

 

Bundel van muziekinstrumenten met onder andere een harp, viool, fluiten, een trompet en een hoorn. De instrumenten worden bijeengehouden door een touw met kwasten, opgehangen aan een soort strik bestaande uit bloem- en plantmotieven. Het geheel is gemonteerd op een ovaal paneel met donkerblauw fluweel bekleed.

Bij dit fragment hoort een kleinere compositie van muziekattributen maar deze is in liggend formaat gemaakt, aanzienlijk kleiner en helaas ontdaan van vergulding. Dit fragment is eveneens op een houten paneel gemonteerd, een aan de achterzijde is in potlood geannoteerd: ‘Gebouw Felix Meritus Anno 1789.’ Ongetwijfeld is het gemaakt voor de muziekzaal.

Een van de fraaiste gebouwen van het Nederlandse Neoclassicisme is ongetwijfeld het pand van het toonaangevende Amsterdamse genootschap Felix Meritis, bedoeld om de beoefening van kunst en wetenschap een podium te bieden. Het gebouw verrees tussen 1787 en 1789 aan de Keizersgracht en is ontworpen door Jacob Otto Husly, die in 1738 in Doetinchem werd geboren. Hij is afkomstig uit een familie van stucwerkers met een grote belangstelling voor de afwerking van het interieur. Ook was hij nauw betrokken bij de bouw en afwerking van het prachtige stadhuis van Weesp. In 1761 maakte hij een studiereis naar Parijs. Het is bekend dat Husly een heruitgave heeft bezeten van het prentwerk van de Franse ontwerper Jean-Charles Delafosse (1734-1791). Deze muziekattributen zijn daar duidelijk op geïnspireerd.

Het gebouw heeft in de loop van der tijd ingrijpende verbouwingen ondergaan en vele decoratieve elementen, zoals deze muziekattributen, zijn verwijderd en op drift geraakt. Het Rijksmuseum heeft enkele meubelen van Felix Meritis in haar bezit gekregen, waaronder een cartel klok, een liervormige staande klok en het mahoniehouten spreekgestoelte.

De kleine compositie van muziekattributen is evenals het grote exemplaar in de jaren zestig van de vorige eeuw ontmanteld en in de kunsthandel terechtgekomen.

Literatuur: Delft, 1969, 21 Art Fair’s Catalogue: page 38.

Deel dit object: