Höchstgroep “Ziegenmelkerin”

Höchst, ca. 1770

Fullscreen

 

Materiaal:
Porselein
Herkomst:
Höchst
Datering:
ca. 1770
Afmetingen:
Hoogte: 16 cm.
Gemerkt:
Wiel merk in blauw

Prijs op aanvraag

De porseleinfabriek van Höchst had vanouds een groot afzetgebied in Nederland waar Höchster porselein erg geliefd is geweest. Deze Duitse porseleinfabriek had verkooplokalen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Elten. Van de 38 verkopers die verbonden waren aan de fabriek, kwamen er maar liefst twaalf uit Nederland. Zo verkocht Johann Georg Danzer in Delfshaven  met succes porselein uit Höchst.

Naast serviezen en beeldengroepen waren vooral de vijfdelige schoorsteenstellen geliefd bij het lokale koperspubliek. Het is niet verwonderlijk dat men met regelmaat 18e -eeuwse Höchst porseleinen groepen in oude Nederlandse verzamelingen kon aantreffen.

De porseleinen groep bestaat uit een herdersscène, waar we twee kinderen, een jongen en een meisje, een geit zien melken. Het beeldje bevat enige restauraties, namelijk aan het hoedje, hoorntjes en een oor. De zo beroemde herdersgroepen uit Höchst van omstreeks 1770, sluiten nauw aan bij de Franse mode uit die dagen. De als herder en herderin verkleedde kinderen, idyllisch geënsceneerd, zijn in die periode een ideaalvoorbeeld voor het Franse Hof. Het wordt gezien als een vlucht uit de strakke Hofetiquette, die als een ijzeren harnas werd gevoeld. Kinderen met hun ongedwongen en ongekunstelde voorkomen werden onder andere bewonderd door de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau evenals door de schilders Boucher en Greuze.

Evenals het in ons land zo geliefde aardewerk van Wedgwood en het Duitse steengoed, kan het porselein uit Höchst bijna als Hollands cultuurgoed worden beschouwd.

Provenance: model J.P. Melchior (1770 – 1775).

Literatuur: Johann Peter Melchior, Gelsenkirchen. cat. 1997, afb. 44.

Deel dit object: