- Materiaal:
- Eikenhout, belijmd met satijn en amarant- en coromandel fineer met Chinees speksteen, afkomstig uit een kabinet begin 18e eeuw.
- Herkomst:
- Den Haag
- Datering:
- ca. 1780
- Afmetingen:
- 77 x 72 x 51 cm
- Meester:
- Matthijs Horrix
Prijs op aanvraag
Het front van de hoekkastjes bestaat uit een groot panel uitgevoerd in zwart- en goudlak dat vermoedelijk in Nederland in navolging van Oosterse lak is gemaakt. Dit panel is als het ware opgehangen aan een versiering van een strik met een lint in marqueterie. De kleine verdiepte veldjes in rood- en zwartlak in combinatie met de biezen in laagreliëf zijn opvallende kenmerken. De zijkanten zijn versierd met panelen van bruinrode lak met sterk gekleurde speksteen figuren op een terras bij een pagode. Ook dit zal afkomstig zijn van een cabinet of een scherm dat tijdens de Kangxi periode is ontstaan en naar Europa is verscheept.
De randen aan boven- en onderzijde en ook de zijkanten zijn van uitgezaagd latoenkoper. Verder is het beslag minimaal en van een goedkope standaarduitvoering. Dit is opmerkelijk omdat dit beslag wordt aangetroffen op een grote set meubelen met lakpanelen die bestaat uit een commode met vier hoekkastjes; de meest uitzonderlijke set in Nederland vervaardigde meubelen met lakpanelen. Deze set is door Prof. Dr. R.I. Baarsen in 2000 beschreven in The Splendour of the Dutch Interior 1600-1800, p. 20-26.
Deze set vormt een sleutelstuk naar een vrij grote groep meubelen die op grond van een aantal in het oog springende kenmerken aan de werkplaats van Matthijs Horrix (1735-1809) wordt toegeschreven.
Binnen de tot op heden bekende kleine groep meubelen versierd met elementen van Chinees speksteen komen hoekkastjes, zowel in paren als in enkel exemplaar, het meest voor.