Zwart Delfts aardewerk, leeuw op voetstuk

ca. 1700-1710

Fullscreen

 

Herkomst:
Delft, plateelbakkerij 'De Metalen Pot'
Datering:
ca. 1700-1710
Afmetingen:
17.5 x 16 x 10.5 cm
Meester:
Lambertus van Eenhoorn
Gemerkt:
-

Prijs op aanvraag

 

Op een rechthoekig voetstuk met kanonnen ligt een leeuw die een wereldbol in zijn greep houdt. De vier pootjes waarop het geheel rust hebben de vorm van een naturalistisch gevormde klauw. De leeuw is in grand-feu kleuren blauw, groen en ijzerrood gedecoreerd, terwijl het voetstuk glanzend zwart is, met de kenmerkende gele takjes decoratie en direct associaties met het Japanse lakwerk oproept. Het diepzwarte fond, dat grote technische vaardigheid vereist, is het best tot ontwikkeling gekomen door Van Eenhoorn. Bij de Grieksche A is vooral zwart in de uitsparingstechniek toegepast hetgeen een ander effect heeft. (vgl. bloemenhouder Quanyin).

Vermoedelijk hebben dergelijke leeuwen, waarvan ook paren bekend zijn, een plaats gehad op een schrijftafel als symbool van macht. Dezelfde leeuwen maken deel uit van de koninklijke tulpenvaas op Het Loo, met het monogram van Koning-Stadhouder Willem III.

De leeuw is ongemerkt, maar wordt op grond van het spiegelende zwarte fond toegeschreven aan De Metaale Pot, maar er is een APK gemerkte leeuw in cachemire kleuren bekend waaruit kan worden geconcludeerd dat naast de Metalen Pot, ook in de Grieksche A, men over dezelfde mallen kon beschikken. Dit is geenszins verwonderlijk omdat Adriaen Kocks, (de Grieksche A) de zwager was van Lambertus van Eenhoorn; (de Metaale Pot) en dat van een harde concurrentie tussen deze twee vooraanstaande plateelbakkerijen geen sprake zal zijn geweest. Het is bekend dat Kocks borg stond voor zijn zwager en hem meerdere malen uit een peniebele situatie heeft gered.

Deel dit object: