Delfts Aardewerk

Luiermand

Een luiermand werd doorgaans gemaakt van gevlochten wilgentenen , riet of hout en de vorm is vrijwel gelijk aan die van de mangelbakken.1 Bij zeer welgestelde families kon men een zilveren luiermand, ook wel kleerben (ben= mand) aantreffen die als statussymbool in de kraamkamer te pronk werd gezet.2 Hierin lagen de kostbaarste kledingstukken die bij de doop gebruikt werden zoals het met rood fluweel en kant omzette boven- en kamerdoekse onderdoopluur (luur = luier) kleed, de handschoentjes en het kanten mutsje etc.

 

Meubelen

Lakkabinet

Als reactie op de vele lakkabinetten afkomstig uit China , Japan en Coromandel die in de late zeventiende eeuw in Europa door de Engelse- en Hollandse Oost-Indische Compagniën naar Europa werden geïmporteerd. De deuren van dit kabinet zijn aan de binnen- en aan de buitenzijde versierd met blauw-witte vazen als imitatie van Aziatisch porselein of Delfts aardewerk gevuld met volle bloemtakken met bloemen zoals anjers, tulpen, en leliën. De losse bloemen op het ladenfront, die botanisch tamelijk nauwkeurig geschilderd zijn, gaan terug op een oud gebruik om bloemen en kruiden op de vloer te strooien. Dit idee kwam reeds in de zestiende eeuw in zwang en werd tot ver in de achttiende eeuw voortgezet.

Keramiek

Leeuw

Op een rechthoekig voetstuk met kanonnen ligt een leeuw die een wereldbol in zijn greep houdt. De vier pootjes waarop het geheel rust hebben de vorm van een naturalistisch gevormde klauw. De leeuw is in grand-feu kleuren blauw, groen en ijzerrood gedecoreerd, terwijl het voetstuk glanzend zwart is, met de kenmerkende gele takjes decoratie en direct associaties met het Japanse lakwerk oproept. Het diepzwarte fond, dat grote technische vaardigheid vereist, is het best tot ontwikkeling gekomen door Van Eenhoorn. Bij de Grieksche A is vooral zwart in de uitsparingstechniek toegepast hetgeen een ander effect heeft. ( vgl. bloemenhouder Quanyin.)

Lees Meer 

Wilt u toegang tot onze schatkamer?

Schrijf je in

 

Chinees Porcelein

Een paar kleine Chinese jongensfiguren

Zgn. ’emaille sur bisquit’, wit en blauw glas.

Herkomst: China. Kieng-Lung periode 1736 – 1795.

Datering: ca. 1750-1800.

 

Schilderkunst

Paar Bovendeurstukken

Johann Heinrich Keller introduceerde in Den Haag zijn ‘en français’geschilderde kindergroepen. Deze verschilden in uitvoering van de in grisaille of wit (ter imitatie van stucwerk) behandelde kindergroepen, die Jacob de Wit in Amsterdam al eerder in de achttiende eeuw heeft gemaakt. De kindergroepen van Keller, naar voorbeeld van François Boucher (1703-1770), zijn ook wel ‘en camaieu’dat wil zeggen in tinten van één kleur, in blauw, geel, groen of rood. Dit werd later nagevolgd door Kellers leerling Dirk van der Aa ( 1731-1809) die hierin weer werd nagevolgd door Hendrik Willem Schweickhardt (1746-1797). Voorbeelden van kindergroepen zijn bijna niet meer in situ aanwezig.

Lees Meer

 

Zilver

Twee Bruidsuikermandjes.

Kenmerkend voor deze mandjes is het uitneembare rechte of kruisvormige tussenschot, dat veelal wordt bekroond door een bloemboeketje.

Ze zijn bedoeld om bruidsuikers te presenteren, en dateren vrijwel allemaal uit de periode van 1770 tot en met het einde van de achttiende eeuw.

Een van de meest modieuze artikelen die in diezelfde periode immens polulair  waren, zijn voorwerpen vervaardigd van beschilderd en gelakt blik. De meest uiteenlopende voorwerpen zijn van dit materiaal gemaakt.

Lees Meer

Wilt u toegang tot onze schatkamer?

Schrijf je in