Over ons

Sinds 1860 zijn vier generaties van de familie Stodel betrokken geweest bij een van de meest gerenommeerde Antiquairs in Nederland, met o.a. een vestiging in Londen tot 2007. Salomon Stodel Antiquités kent een lange traditie van het inrichten van huizen van de meest vooraanstaande families in Nederland en daarbuiten.

De firma richt zich op objecten uit de periode 1580-1820, zoals Europees porselein en aardewerk tot 1890, meubelen, Delfts aardewerk en zilver.

 

Foto Prins Bernhard (r) en Jacob Stodel tijdens de beursopening in Valkenburg (1982)

De geschiedenis van de antiquairs familie Stodel begint in Dordrecht, waar zij rond 1860 een zaak vestigden. Het assortiment waarin zij handelden moet vooral worden gezocht in ‘oud Hollands ‘antiek, zoals koper, tin, maar vooral Delfts aardewerk en Oosters porselein. Dat zal in Dordrecht, de oudste stad van het gewest Holland, en omstreken in grote hoeveelheden te vinden zijn geweest.

 

De volgende generatie Stodels vestigden zich rond 1898 in Amsterdam, op aan Zanddwarsstraat nabij de Zuiderkerk. In 1936 verhuisde de zaak naar het Rokin, hier verwierf de zaak een grote reputatie in Nederland. Daarnaast verkreeg Stodel een internationale bekendheid door diens vestigingen in Berlijn en vervolgens in Londen. In 2014 vestigde de zaak zich op diens huidige adres aan de Spiegelgracht, gelegen op steenworp afstand van het Rijksmuseum. 

Tevens is de firma Salomon Stodel een van de grondleggers van de in 1985 opgerichte TEFAF en de nationale antiekbeurs de PAN. 

In de tweede helft van de vorige eeuw floreerde de antiekmarkt, in Nederland en daarbuiten. Hierdoor ontstond er vanuit een kleine groep Nederlandse antiquairs, vraag naar een beurs georganiseerd vóór en dóór antiquairs. Het bleek een goede formule, zo is destijds na de oorlog de Delftse antiekbeurs ontstaan.

In de loop van de jaren ontstond een verscheidenheid aan beurzen, echter hielden deze het vaak niet lang vol. In 1985 leidde een overeenkomst tussen twee beurzen gehouden in Maastricht, Pictura en Antiquairs International, tot een gezamenlijk beursmoment in de Eurohal. Deze samenvoeging heeft geresulteerd in TEFAF, The European Fine Art Fair.

In de jaren rond 1990 integreerden de deelnemers van de Delftse antiekbeurs met de PAN Amsterdam. Met uitzondering van 2012, heeft Salomon Stodel vanaf het begin tot en met 2019 deelgenomen aan de Nationale beurs.

De deelname van de firma aan Maastricht is vanaf 1978 on onderbroken geweest. De TEFAF is momenteel de enige beurs waaraan de firma deelneemt.