Polychroom Delfts aardewerk

Man met geheven glas

Toegeschreven aan Lambertus van Eenhoorn
Plateelbakkerij ‘De Metalen Pot,’ ca. 1700

 

Bekijk de collectie

 

Vanaf het midden van de zeventiende eeuw werd er naast Chinees blauw porselein ook steeds meer Chinees gekleurd porselein geïmporteerd in Nederland. Net als het blauwe porselein werd het gekleurde porselein een inspiratie voor Delftse pottenbakkers. Hierdoor ontstond een nieuwe categorie Delfts aardewerk, namelijk gekleurd Delfts aardewerk, ook wel polychroom Delfts aardewerk genoemd. Het kleurenpalet was enorm uitgebreid, denk aan kleuren als rood, geel en groen.

Zwart Delfts aardewerk behoort tot het meest zeldzame polychroom Delfts aardewerk, doordat het om technische redenen lastig is uit te voeren. Slechts enkele plateelbakkerijen hebben zich hieraan gewaagd, waarvan ‘De Metalen Pot’ er één is. In tegenstelling tot het zwart dat bij de concurrent ‘De Grieckse A’ is gemaakt, in de zogenaamde uitsparingstechniek, is vooral het spiegelende zwarte fond hét kenmerk van productie van ‘De Metalen Pot.’ Het fond is goed te herkennen bij deze zwart Delftse Boeddha uit de Stodel collectie.

Een ander voorbeeld van polychroom Delfts aardewerk is de uiterst populaire cachemierversiering, die verscheen voor het eerst rond 1700. Het is afgeleid van het kleurrijke cachemiermateriaal dat afkomstig is uit India, maar het is vrij geïnterpreteerd en bestaat uit bloemmotieven met afbeeldingen van feniksachtige vogels, terwijl de randlijndecoratie meestal ‘Lambrequin’ van Franse makelij was. Een prachtig voorbeeld van de cashemierversiering zijn de hiernaast afgebeelde vaasjes uit onze collectie.