PAN 2018 – ZILVER VAN DE HERENGRACHT

Huize VAN BRIENEN

In 1781 werd het pand Herengracht 284 verworven door Aernout Jan van Brienen, heer van de Grote Lindt, ten behoeve van zijn 22-jarige zoon, Willem Joseph van Brienen, die ten tijde van de Franse overheersing burgemeester van Amsterdam werd en de stadssleutels aan Napoleon overhandigde.

Zijn nakomelinge Angélique A.L.C. Barones van Brienen is in 1833 in dit huis geboren en was ook de laatste van deze familie die hier heeft gewoond. Zij woonde in Parijs en gebruikte het pand aan de Herengracht als pied-à-terre. Hoewel het huis in de familie bleef, is het vaak verhuurd.

Bewoners in de 19e eeuw waren onder andere de koopman David Borski, Hendrik van Eeghen (Directeur van de Nederlandsche Bank) en George Brandt (consul van Denemarken).

De zoon van Angélique A.L.C. Barones van Brienen, Graaf d’Alsace, prins d’Hénin, schonk in 1933 het huis met een gedeelte van het meubilair aan de Vereniging Hendrick de Keyser, met als een van de voorwaarden dat dit huis, ter herinnering aan zijn moeder, Huize Van Brienen, zou heten.

Amsterdam 1 7 9 1
Cornelis Rudolf Stolting
Stadsmerk van Amsterdam
Jaarletter: G voor 1 7 9 1
Meesterteken: CRS voor Cornelis Rudolf Stolting Hoogte: 56 cm.
Gewicht: tezamen: 4650 gram.

Een stel Kandelabers, vervaardigd in 1791 door Cornelis Rudolf Stolting, voor Willem Joseph Van Brienen van de Groote Lindt. De kandelabers zijn vererfd op Angélique Louise Cardine van Brienen (1833-1921), die trouwde met Simon Gérard Louis d´Alsace, d´Hénin / Liétard, Compte d´Alsace (1832/1891). De kandelabers zijn tot zeer recent in de familie gebleven.